tamara vulović izvodi step-uo vežbu

Kako se pravilno izvodi Step-up

U ovom blogu pričamo o Step-ups ili penjanje na box-klupu (stolicu,steper sve zavisi šta imate u teretani, kod kuce ili napolju). Sjajna vežba koja može da se kombinuje u treninzima snage sa tegovima kao i u HIIT cardio treninzima.

Kod treninga snage radimo tako što prvo završimo vežbu sa jednom pa tek onda sa drugom nogom. Pazimo da nam je celo stopalo oslonjeno na povrsinu. Kod izvođenja vežbe koncentrišemo se da težinu prebacujemo-guramo tom nogom što nam je oslonjena na klupu. I što sporije se spuštamo- vraćamo na zemlju. (težina tega je optimalna, u zavisnosti od spremnosti).

Savet: Ukoliko zelite da se više bazirate na gluteus, onda se koncentrišite da svu težinu gurate iz pete prilikom izvođenja vežbe.

Kod Kardio vežbe možemo koristiti isti princip rada, da završimo jednu pa drugu nogu ili pak naizmenično. (možete da kombinujete i menjate iz treninga u trening)

Prema studijama iz 2019, objavljenoj u Žurnalu Geriatric Physical Therapy – izvođenje ove vežbe u trajanju od 2 minuta je način da testirate svoje aerobne kapacitete. Svakim ponavljanjem borite se protiv gravitacije misićima nogu. Kako biste otežali sebi treba povećati frenkvenciju koraka. (nemojte koristiti tegove jer je akcenat na brzini).

Pravilo izvođenje ove vežbe kao i najčešće greške su u videu ispod u 06:22 minutu:

Nadamo se da vam je ovaj blog bio od pomoći. Za sledeci utorak vam spremamo nešto malo drugačije. Pratite nas…

XoXo,

TnT