tamara vulović izvodi vežbu sa ruskim zvonom

Kettlebell – rusko zvono – prednosti i mane

Pod kojim god nazivom poznajte ovaj moćni rekvizit za vežbanje, sigurno ste imali priliku da probate trening sa njim ili ste to poželi.

Danas ćemo pričati o prednostima i manama treninga sa kettlebell-om.

Pre svega ovaj rekvizit je postao poznat na takmičenjima za “Strongman”-a u Rusiji krajem 19. veka, a danas ga možemo videti u skoro svakoj teretani ili studiju za vežbanje i za to postoji dobar razlog : uvek radi više grupa mišića kada vežbate sa njima, poboljšava vam se držanje, balans…

Šta je to po čemu se rusko zvono razlikuje od ostalih tegova? Pa za početak tezina nije ravnomerno raspoređena kao kod bučica. Ovo zahteva da se uključe stabilizatori koji će vam doprineti jačem i zdravijem telu kao i boljoj koordinaciji.

Prednosti treninga sa kattlebell-om

HIIT trening

Jako dobar rekvizit kada radimo ovaj tip treninga. Sa samo jednim kettlebellom mozete uraditi vežbe za celo telo,a pritom u odredjenim vežbama uključiti više mišića nego sa bučicom i time postići još efikasnije rezultate.

Funkcionalni trening

Danas je nezamislivo izostaviti ovaj rekvizit iz funkcionalnog treninga jer je tako efikasan i lak za prenošenje i korišćenje sa bezbroj vežbi koje možete uraditi. Za posturu,balans,koordinaciju pokreta jako dobar rekvizit.

Izgledaju baš cool

Kada koristite bučice godinama promena može biti dobra za vas. Osim što simpatično izgledaju pogodiće vaše mišiće na drugi način od tegova koje ste koristili pre toga i time doprineti napredku vaših mišića.

Kombinuju snagu i kardio

Jako dobar trening se može uraditi odjednom kao i odvojeno. Postoji toliko puno vežbi koje pogadjaju celo telo i jednostavno su nezamenljiv rekvizit nekada.

Mane treninga sa kattlebell-om

Nisu za početnike

Ne možemo reći da nisu za početnike ali ako tek krećete sa vežbanjem naš savet je ta prvo krenete sa bučicama jer su dosta jednostavnije za korišćenje.

Povrede

Ako ste radili potisak za ramena sa kettlebellom onda znate šta vas čeka. Mordice su nešto što je česta pojava kod ovog tipa treninga.

Takodje tehnika je mnogo važna,ako nemate trenera koga možete da zamolite da vam pomogne,naš savet je da se držite bučica. Povrede donjih ledja su nešto što se često dešava prilikom izvodjenja nepravilnog kettlebell swing-a.

Često izbor kilaže može biti problem

Pošto su bučice i dalje izbor broj jedan svake teretane, može biti problem pri doziranju kilaže kada je kettlebell u pitanju. Obično idu težine sa razmakom od 2kg ili nema par kettlebella nego samo po jedan u odredjenoj kilaži.

Da sumiramo, vežbanje sa kettlebell-om je mnogo zabavno i ako trenirate na pravi način benefiti su brojni. Sa druge strane ako ste to videli na internetu i pokušali sami da izvedete rizik od povrede je puno veći nego da koristite bučice.

Xoxo,

TnT