Kečap i paradajz

10 stvari koje sigurno niste znali o hrani

Ovog utorka smo pripremile za vas blog pun zanimljivih informacija koje verovatno do sad niste čuli. Pa da počnemo…

1. Za kečap se verovalo da može da izleči dijareju.

Ranih 1800-ih verovalo se da paradajz ima lekovita svojstva. Per Fast Compani, doktor iz Ohaja 1830-ih tvrdio je da paradajz može da leči dijareju i loše varenje, objavljujući recepte za neku vrstu kečapa od paradajza koji je ubrzo pretvorio u koncentrovanu pilulu.

Kečap i paradajz

2. Bela čokolada nije čokolada!

Uprkos svom imenu, bela čokolada zapravo ne sadrži nikakve prave komponente čokolade. Prema Bon Appetit-u, artikal se sastoji od mešavine šećera, mlečnih proizvoda, vanile, lecitina i kakao putera – bez čvrste čokolade.

3. Losos je zapravo bele boje!

Divlji losos je prirodno ružičast zbog velike količine škampa u njihovoj ishrani, losos uzgajan na farmama jede drugačije i zato je bele boje. Da bi postigli tu prijatnu ružičastu boju, uzgajivači lososa dodaju karotenoide (biljne pigmente) u hranu za ribe kako bi oponašali prirodnu nijansu divljeg lososa.

4. Ostrige su u 99% sučajeva i dalje žive kada ih jedete!

Šanse su da su sirove ostrige još uvek žive kada ih pojedete. Ostrige se tako brzo pokvare da kuvari moraju da ih serviraju veoma brzo – u suštini dok su još žive. Neke vrste školjki mogu da prežive van vode i do dve nedelje, zbog čega se ostrige čuvaju u posebno regulisanim uslovima. Jednom kada umru, više nisu bezbedni za jelo. Definitivno ako imate lep tanjir svežih ostriga, verovatno ih žvaćete dok su još žive. Srećom, ostrige nemaju centralni nervni sistem, tako da ne mogu da osete bol.

5. Banane koje jedete su klon!

Iako postoji 1.000 vrsta banana širom sveta, uobičajeno žuto voće koje vidite u supermarketu su genetski klonovi sorte Cavendish. Kavendiš je masovno proizveden, zato što nema seme – što je poželjna osobina za potrošače – i preživljava duže od svojih rođaka banane. Pošto Kevendiš nema seme, farmeri ga moraju klonirati da bi nastavili proizvodnju. Nedavno su poljoprivredni naučnici bili zabrinuti da bi nedostatak genetske raznolikosti uskoro mogao ostaviti bananu podložnom pretnjama i izumiranju.

Banane

6. Med ne može nikada da se pokvari!

Med u svom prirodnom stanju ima veoma malo vlage i veoma je kiseo: dve primarne odbrane od kvarenja hrane. Mit je da je med jedina hrana koja će trajati večno jer so, šećer i sirovi pirinač takođe imaju večni rok trajanja.

7. Muškatni orah može da izazove halucinacije.

Muškatni oraščić može biti savršen dodatak vašem toplom napitku, ali nemojte ga posipati previše. Jedenje previše muškatnog oraščića može imati fizičke efekte halucinogene droge, uključujući vantelesne senzacije, mučninu, vrtoglavicu i sporu aktivnost mozga. Prema The New  York Times-u, potrebno je mnogo muškatnog oraščića da biste počeli da osećate efekte začina nalik drogama, tako da nema potrebe da brinete previše i molimo vas nemojte da isprobavate jer možete ugroziti vaše zdravlje.

8. Breskve i nektarine su zapravo isto voće

Razlika je samo u jednom genu koji odličuje da li će im koža biti glatka ili ne.

9. Indijski orah zapravo raste na Indijskoj jabuci!

Jabuke od indijskog oraha su jestive, ali se retko jedu. Uglavnom se koriste za sokove, džemove jer je meso gorko.

10. Paprike imaju više vitamina C od pomorandže!

Babure paprike imaju 2 puta više vitamina C od pomorandže. Paprika ima oko 150mg dok pomorandža ima 60-70mg.

crvena žuta i zelena paprika babura polovina narandže

Verujemo da ste danas saznali nešto novo. Sledećeg utorka pripremamo za vas blog na jednu veoma popularnu temu. 

XoXo,

TnT