nadutost

Kako pobediti naduvenost? Evo 7 načina!

Sve češće pitanje na našim Instagram profilima je kako se rešiti nadustosti?! Zato smo mi tu da vas posavetujemo kako možete da se izborite sa ovim problemom.

Pa da počnemo:

Jedite manje porcije

Ukoliko kada jedete veće porcije osećate neprijatnost u stomaku – smanjite ih! Uvek možete dodati obrok ukoliko vam je potreban.

Npr: ako ste jeli do sada 3 obroka dnevno sada uvedite 4. Drugi benefit je kada jedete manje porcije žvacete manje što znači da gutate manje vazduha koji dovodi do nadutosti.

Ne solite previše hranu

Do sada ste sigurno naučili koliko loše na naše telo utiče kada jedemo prezačinjenu hranu. Takođe presoljena hrana nam traži ekstra vodu sto dovodi do nadimanja.

Probajte da hranu začinite sa travkama (ruzmarin, bosiljak, prešun itd) kao i sa limunovim sokom.

Alergija na hranu

Česta pojava je da nam nešto od hrane smeta i zbog toga se javlja nadutost. Povedite računa kada vam se nadima stomak (zapisujte šta ste jeli i pratite kako vam reaguje stomak).

75% populacije je alergično na laktozu

Ukoliko mislite da imate alergiju na hranu najbolje je da posetite lekara.

Izbacit sva gazirana pića

I sami znamo da su gazirani napitci štetni po naše zdravlje. Kada pijemo gazirano unosimo CO2 gas (carbon dioxide) koji se zadržava i stomaku i stvara nadutost.

Pijte probiotik

Probajte nekoliko nedelja da pijete probiotik. On u sebi ima dobre bakterije koje će vam pomoći da se rešite onih loših. Uzimajte one koje sadrže u sebi 1-2 miliona bakterija.

Ukoliko niste do sada pili probiotik budite strpljivi, nekada je potrebno i više nedelja da vidite pozitivne rezultate.

Regulišite unos šećera

Znamo da slatkiše treba da izbegavamo. Ali tako je i sa unošenjem voća. Voće u sebi sadrži prirodne šećere i preteranom količinom može doći do nadimanja.

Izbegavajte žvake i bombone

Žvake i bombone u sebi sadrže šećerni alkohol ( xylitol, sorbitol i mannitol) oni su uglavnom dobra zamena za šećer ali mogu da izazovu probleme sa probavnim sistemom.

Ovo je par saveta koji su se pokazali kao vrlo delotvorni. Nadamo se da će vam biti od pomoći.

Do sledećeg utorka..

Xoxo,

TnT