glutamin suplement

Glutamin – šta je, gde se nalazi, kako i kada ga uzimati?

Dugo vam nismo pisale o nekom suplementu. Danas ćemo vas malo bolje upoznati sa glutaminom! Šta je glutamin, čemu služi, u kojim namirnicama ga možemo naći… Odgovore na vaša pitanja možete naći u današnjem blogu.

Šta je glutamin?

Glutamin je aminokiselina koja se prirodno proizvodi u vašem telu. Najviše ga ima u vašim mišićima, gde čini oko 60% aminokiselina u skeletnim mišićima.

Glutamin se smatra „uslovno neophodnim“, što znači da vaše telo generalno može proizvesti dovoljno u normalnim okolnostima, ali će postati uslovno neophodno kada vaša trenutna situacija zahteva više nego što vaše telo može da proizvede. 

Potreba za glutaminom se povećava kada je vaše telo pod stresom,a naporan trening je jedan vid stresa za organizam. I ukoliko ga ne nadoknadimo može doći do razgradnje mišića. Baš iz tog razloga važno je da ga unosimo dodatno putem hrane ili suplemenata.

Koji su izvori glutamina?

Meso i živina

Govedina, svinjetina, riba i piletina odlični su izvori glutamina.

Pasulj i mahunarke

Pasulji mahunarke (boranija,grašak) takođe su odlični izvori glutamina.

Mlečni proizvodi i jaja

Mlečni proizvodi dobijeni od životinja kao što su mleko, jogurt, jaja i sir ricotta sadrže glutamin.

Neko povrće

Povrće poput repe, spanaća, kelja, pšenične trave, pšenice i kupusa su odlični izvori.

Koja je uloga glutamina?

Glutamin igra važnu ulogu u pravilnoj funkciji imunološkog sistema. Pomaže u održavanju odbrane od mikroba, onih bakterija koje izazivaju bolesti ili fermentaciju. Takođe može pomoći u održavanju probavnog trakta, promovišući dobro zdravlje probave.

Druga važna funkcija je uloga koju ima u proizvodnji glutationa (ključnog antioksidativnog enzima). Glutation podržava imunološki sistem, pomaže u održavanju čiste mišićne mase, promoviše pravilnu funkciju barijere creva i pomaže u usporavanju razgradnje mišićnog tkiva! Čak u zadnje vreme pominje se njegov veliki značaj u borbi sa korona virusom.

Konačno, glutamin sprečava razgradnju mišića i pomaže u poboljšanju metabolizma proteina. Ovo ga čini odličnim za očuvanje čiste mišićne mase dok ste u kalorijskom deficitu (kada smo na programu mršavljenja) ili kada zaista naporno vežbate.

Čemu sve služi glutamin?

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Kada intenzivno trenirate, vaše telo će biti u nedostatku ove aminokiseline. To može uzrokovati umor i sporiji oporavak. Pokazalo se da suplementacija glutaminom smanjuje period oporavka i povećava snagu.

Glutamin poboljšava volumen ćelija i hidrataciju

Činjenica je da se vaše telo sastoji od milijardu ćelija. Većinu vremena ne razmišljamo o njima, ali ako nisu zdravi, nećete biti zdravi.

Glutamin pomaže u hidrataciji ćelija, omogućavajući im da unose više vode, čime se povećava volumen ćelija.

Ovo poboljšava zdravlje ćelija, skraćuje vreme oporavka nakon vežbanja, povreda ili rana.

Glutamin pomaže u gubljenju masti

Suplementacija glutaminom zapravo može povećati nivo prirodnog ljudskog hormona rasta. Zbog povećanih nivoa HGH -a koji nastaju kao dodatak glutaminu, omogućava efikasniji metabolizam masti.

Ovo može pomoći u poboljšanju smanjenja masti i održavanju čiste mišićne mase!

Glutamin utiče na rast kose

Kosa se sastoji od mnogih aminokiselina uključujući cistein, lizin i arginin. Međutim, čak i aminokiseline koje nisu deo strukture kose mogu igrati ulogu u procesu rasta kose.

Jedan od njih je glutamin, a evo kako to funkcioniše.

Glutamin se metaboliše u telu, a zatim se isporučuje u različita područja. Pomaže u sintezi proteina (neophodnih za funkcionisanje tela), ćelijsku energiju, pa čak i regulaciju kiselinske baze u bubrezima.

Međutim, takođe može pomoći u isporuci sumpora u koren kose koje je neophodno za zdrav rast kose.

Normalan nivo glutamina utiče na rast kose i sprečava njeno dalje opadanje.

Glutamin pomaže u smanjenju želje za šećerom i alkoholom

Glutamin može potisnuti želju za slatkom hranom i alkoholom. Razlog za ovo?

L-glutamin zapravo pomaže u suzbijanju insulina.

Na taj način dolazi do smanjenja potrebe za slatkom hranom ili alkoholnim pićima.

Glutamin smanjuje potrošnju mišićne mase radi održavanja nivoa šećera u krvi tokom vežbi visokog intenziteta. Ovo može pomoći prilikom gubitka težine i poboljšati metabolizam kalorija!

Kada uzimati glutamin kao suplement?

Za najbolje rezultate uzeti ga neposredno nakon vežbanja. Tada ima najveći učinak kada je u pitanju oporavak vaših mišića. Možete ga uzeti i bilo kada u toku dana ali neće imati toliko veliki uticaj kao odmah nakon treninga.

Kako se konzumira glutamin?

Na svakom pakovanju proizvodjača nalazi se informacija koja količina treba da se uzme. Naš favorit je glutamin u prahu, on je neutralnog ukusa i mirisa i uzima se u količini od 5g do 20g u zavisnosti od potrebe vašeg organizma i vaše telesne mase. Svakako naša preporuka je 5g dnevno i ako se lepo hranite i niste profesionalni sportista verujemo da će vam to biti sasvim dovoljno i da ćete vrlo brzo primetiti sve benefite ovog suplementa.

Važno je koristiti ga redovno,čak i ako ne trenirate može vam pomoći da se brže oporavite kada ste prehladjeni, kada vam je imunitet “pao” ili kada ne spavate dovoljno.

Koja su neželjena dejstva glutamina?

Određene bolesti ili poremećaji, poput nekih stanja jetre, možda neće dobro reagovati na suplemente glutamina. Ali kod inače zdravih pojedinaca to nije slučaj.

Nema prijavljenih neželjenih sporednih efekata koji se pripisuju suplementaciji L-glutaminom. To je zato što je to prirodna aminokiselina i nije hemikalija ili strano telo.

Ipak, trebalo bi da se uzdržite od uzimanja prevelike količine, barem za početak. Uzimajte postepeno i uvek počnite sa nižim dozama. I kao i uvek, prvo razgovarajte sa svojim lekarom, posebno ako dojite ili ste trudni ili ako patite od nekog zdravstvenog stanja.

Nadamo se da vam je ovaj blog pomogao da se bolje upoznate sa ovom aminokiselinom i da smo rešile sve vaše nedoumice. Do sledećeg utorka…

 

XoXo,

TnT