zdrave semenke golica bundeva suncokret lan kinoa

5 super zdravih semenki i njihovi benefiti za organizam

U jednom od prethodnih blogova pisale smo o značaju orašastih plodova za naše zdravlje. Danas govorimo o semenkama, njihovoj primeni i značaju u našoj ishrani.

Semenke kao što su čija semenke, lan, suncokret i sl. su nešto što većina nas redovno konzumira. Skoro da ne postoji market u kome ne možete da ih kupite i postoji dobar razlog zašto su postale toliko popularne i tražene. Tako malene a tako hranljive, odličan su izvor proteina biljnog porekla kao i omega-3 masnih kiselina. Pa hajde detaljnije da vidimo šta ih čini “super hranom”.

Čija (Chia) semenke

Čija semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje čine čak 75% semena. Ne sadrže šećer i bogate su dijetetnim vlaknima. Odličan izvor proteina i zdravih masti. Na 100g imaju 486 kalorija.

Prednosti redovne konzumacije:

-Dobar izvor energije

-Poboljšavaju zdravlje zuba

-Poboljšavaju rad probavnog trakta

-Pomažu u lečenju dijabetesa

-Prevencija srčanih oboljenja

Semenke lana

Dobar su izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina,kao i alfa-linoleinske kiseline. Bogate su vlaknima i proteinima. Dobar su izvor vitamina B1, fosfora i bakra. Na 100g imaju 534 kalorija.

Prednosti redovne konzumacije:

-Snižavaju LDL

-Snižavaju krvni pritisak

-Smanjuju rizik od dijabetesa

-Doprinose zdravom varenju

-Prevencija kancera

-Smanjuju osećaj gladi

Semenke suncokreta

Bogate su vitaminom E, vitaminima B1, B3 i B6, folnom kiselinom, bakrom, magnezijumom i selenom. Na 100g imaju 584 kalorija.

Prednosti redovne konzumacije:

-Bogate su antioksidansima

-Lečenje anemije

-Dobre za nervni sistem

-Snižavaju krvni pritisak

-Precencija kancera

Seme bundeve (golica)

Bogate su  je kalijumom, omega-3, vitaminom E, bakrom i cinkom, gvoždjem i antioksidansima. Na 100g imaju 559 kalorija.

Prednosti redovne konzumacije:

-Protiv zgrušavanja krvi

-Smanjuju bol u zglobovima

-Pozitivan uticaj na prostatu

-Prevencija kancera

Kinoa semenke

Bogate su magnezijumom, vitaminom B, cinkom, vitaminom E, gvoždjem i sadže razne esencijane aminokiseline kao što su lizin, metionin i cistein. Na 100g imaju 368 kalorije.

Prednosti redovne konzumacije:

-Sprecavaju migrene

-Jača kardiovaskularni sistem

-Smanjuju rizik od dijabetesa

-Održavaju normalan pritisak

 

Nadamo se da sada bolje razumete važnost redovnog konzumiranja zdravih semenki i pravilne ishrane i koliko mnogo mogu učiniti za vaše zdravlje.

Važno za kraj!

Ono na šta treba da obratite pažnju je da ne preterujete u kozumaciji, jer prekomeran unos može dovesti do gojaznosti, nadutosti i poremećaja u varenju, kao i do trovanja. Prilagodite dnevni unos vašim nutritivnim potrebama.

Nadamo se da ste naučili nešto novo i korisno. Cilj našeg bloga je da vas motivišemo da živite i hranite se  zdravo, da trenirate pravilno, a mi smo tu da vam pomognemo. Do sledećeg utorka…

 

Xoxo,

TnT