tamara batković i tamara vulović

Naši mali dnevni ritali

Dozvolite da počnemo ovaj blog tako što ćemo vam reći da smo dva potpuno različita tipa osobe.

Tamara Batković nije  “jutarnji tip” osobe, mnogo voli da spava i ne voli da ustaje rano. S obzirom na posao kojim se bavi obično 6 dana nedeljno ustaje izmedju 7:30 i 08:30 i morala je da napravi plan kako da ulepša sebi jutro jer kako počneš dan takav će i biti. 

Dok Tamara Vulović ustaje oko 7-7:30 svakog dana jer joj to najviše prija i jutra su deo dana u kome je definitivno najproduktivnija. Čak i kada pokuša da spava što duže, nikada ne bude posle 8 i ima svoje obavezne rituale u kojima svako jutro uživa.

Svi imamo različite želje i potrebe pa ćemo vam dati neke ideje koje mislimo da bi vam mogle poboljšati kvalitet života. Pisaćemo o tome šta radimo svakog jutra, pa vi izaberite šta se uklapa u vaše želje, životne navike i ličnost.

Dobro je imati “jutarnju rutinu” pre svega jer počinjemo svaki dan produktivno, smanjujemo nivo stresa i podstičemo serotonin (hormon sreće) da se luči.

Voda sa limunom

Ono što ste mnogo puta do sad čuli, sigurne smo, je da je dobro ujutru na prazan stomak popiti vodu sa limunom. Benefiti su mnogobrojni : podstiče metabolizam, jačanje imuniteta, poboljšava varenje, zbog antiokisadansa utiče na izgled i zdravlje kože… Naša preporuka je iscediti pola limuna u čašu mlake vode i popiti odmah po ustajanju.

Doručkujte

Znamo da mnogi od vas “preskaču” doručak, ali i mali zalogaj (naročito pre kafe ili cigarete ????) može da nas sačuva od raznih zdravstvenih problema (npr. čir na želudcu). Ono što mi najčešće doručkujemo su jaja i avokado, chia puding sa jogurtom ili bademovom mlekom i bananama ili ovsena kaša sa vodom i proteinom (whey protein ili isolat) i šumskim voćem. Samo da je zdravo i nutritivno kvalitetno i nema greške.

Zagrlite vašu decu, muža, momka ili ljubimca

To je bar jednostavno, kada zagrlite nekoga koga volite to vam ulepša dan, raste vam nivo oksitocina, serotonina…Treba vam samo par sekundi da se osećate mnogo lepše a nekako u užurbanoj svakodnevnici sve više zapostavljamo “sitnice koje život znače”.

Postavite ciljeve za taj dan

Iskreno, možda je najbolje da to uradite noć pre. Proverite svoj kalendar i organizujete sledeći dan i biće vam puno lakše da se fokusirate na ono što vas čeka.

Odmorite od telefona

Kada ovo kažemo mislimo na glupe navike koje svi imamo, da udjemo na neku od društvenih mreža. To je zaista nepotrebno gubljenje vremena koje nam ništa neće doneti osim ako ne zaradjujete na taj način, u svakom slučaju odmorite bar ujutru od tih aplikacija.

Vežbajte

Svesne smo da većina vas nije u mogućnosti da ovo radi ujutru zbog posla, dece i sl. Ali ne mora to da bude odlazak u teretanu ili na trčanje. Dovoljno je da prošetate ljubimca 15 minuta, da se protegnete malo, uradite 10 čučnjeva… Sigurne smo da ćete se osećati bolje i da ćete se lakše razbuditi, ali ako vam ovo ne prija i to je ok. Nismo svi isti, vežbajte kasnije i nadjite vaše vreme. Imate kod nas na Youtube kanalu treninge od 10tak minuta. Sasvim dovoljno za dobar početak dana.

Tuširanje

Većinu ljudi najbolje probudi brzinsko tuširanje jer zahteva tako malo vremena da se osećate sveže i obnovljeno. Probajte da li ste i vi taj tip ili ipak više volite kupanje pre spavanja. 

Kafa

Za većinu nas je možda najvažnija stavka je kafa. Izdvojite 5 minuta da popijete svoju omiljenu kafu i da uživate u tišini ili omiljenoj pesmi ili jutarnjem programu,šta god da vam prija.

Kupite sebi aparat za kafu koji već dugo gledate, zaslužili ste.

Lezite na vreme

Svaka dobra jutarnja rutina počinje noć pre. Jako je važno spavati kvalitetno 7-9h  (ili koliko god vama odgovara). Kada legnete ugasite telefone, televizore, zamračite sobu i odmorite se lepo.

Naš savet je da izaberete jedan, dva tri predloga koji vam odgovaraju i pokušajte da ih primenjujete naredne 4 nedelje. Mi vam garantujemo da ćete biti srećniji, produktivniji i da će vam jutra biti mnogo lepša kad imate neke male rituale sa kojima počinjete dan.

 

Xo xo,

TnT