Celulit: Šta je, kako ga se rešiti I samoprihvatanje!

Mnoge od nas dele isti „problem“ a to je celulit.  Danas želimo sa vama da podelimo važne informacije o celulitu, kako ga razumeti, prevenciju i važnost samoprihvatanja. Pa hajmo redom

Šta je zapravo celulit?

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva koja se najčešće pojavljuje na butinama, zadnjici i stomaku. Izgleda kao neravnine na koži koje podsjećaju na „pomorandžinu koru“. Nastaje kao rezultat poremećaja mikrocirkulacije u potkožnom tkivu, što dovodi do slabljenja vezivnog tkiva i nakupljanja masnih naslaga i toksina.

Evo nekoliko naučnih činjenica i dokaza vezanih kako i zašto nastaje celulit:

 

1. Genetika ima ulogu: Studije su pokazale da genetika igra ulogu u pojavi celulita. Određeni geni mogu uticati na strukturu vezivnog tkiva i sposobnost organizma da razgradi masno tkivo. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „International Journal of Obesity“, nasledni faktori određuju oko 85% varijabilnosti u vidljivosti celulita.

 

2. Hormoni mogu imati uticaj: Hormonalne promene u telu, poput puberteta, trudnoće ili menopauze, mogu povećati pojavu celulita. Estrogen, hormon koji je prisutan u većoj količini kod žena, može uticati na strukturu vezivnog tkiva i protok krvi, čime se povećava mogućnost pojave celulita.

 

3. Mikrocirkulacija i limfna drenaža: Poremećaji mikrocirkulacije i limfne drenaže igraju važnu ulogu u razvoju celulita. Istraživanja su pokazala da smanjena mikrocirkulacija u potkožnom tkivu može dovesti do zadržavanja vode, nakupljanja toksina i slabe eliminacije masnih naslaga.

 

4. Upalni procesi: Studije su pokazale da upalni procesi u telu mogu pridoneti razvoju celulita. Upala može oštetiti vezivno tkivo i poremetiti normalnu strukturu kože, čime se olakšava nakupljanje masnih naslaga.

 

5. Delovanje kolagena i elasitna: Kolagen i elastin su proteini koji čine strukturu kože. Slabljenjem ovih proteina može doprineti pojavi celulita. Istraživanja su pokazala da različiti faktori poput starenja, nedostatka vežbanja i nezdrave ishrane, mogu smanjiti proizvodnju kolagena i elastina, što pogoršava izgled celulita.

 

KAKO GA SE REŠITI?

Najbolji način da se rešite celulita je kombinacija pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i ciljanih tretmana. Važno je imati na umu da ne postoji „najbrži“ način da se trajno rešite celulita, jer uklanjanje celulita zahteva vremenski i kontinuirani napor.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

 

1. Pravilna ishrana: Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu bogatu hranom visokom u antioksidansima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama. To uključuje sveže voće i povrće, integralne žitarice, nemasno meso, ribu, orašaste plodove i semenke. Izbegavajte hranu koja je bogata zasićenim mastima, šećerima i solima.

 

2. Redovna fizička aktivnost: Kombinacija kardiovaskularnih vežbi, poput trčanja, plivanja, biciklizma ili brzog hodanja, sa treningom snage može pomoći u sagorevanju masti, poboljšanju cirkulacije i jačanju mišića. 

 

3. Hidratacija: Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju i podstakli detoksikaciju tela. Hidrirana koža može izgledati glatko i zdravo.

 

4. Masaže: Masaže mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, limfne drenaže i razgradnje masnih naslaga. Postoje razne tehnike masaže koje se koriste za ciljanje celulita, poput masaže četkicom, limfne drenaže ili masaže sa anticelulitnim uljima. Redovna primena masaže može poboljšati izgled kože.

Važno je napomenuti da se rezultati u borbi protiv celulita mogu razlikovati od osobe do osobe, a postizanje vidljivog poboljšanja može potrajati nekoliko meseci. Ključno je fokusirati se na dugoročne promene životnog stila kako biste održali rezultate i podržali zdravlje kože i tela uopšteno.

MUŠKARCI I CELULIT

Iako je celulit češći kod žena, i muškarci mogu imati celulit, iako je manje primetan zbog razlika u strukturi kože i raspodeli masnog tkiva. Evo nekoliko faktora koji mogu objasniti zašto je celulit manje uobičajen kod muškaraca:

 

1. Razlike u strukturi kože: Koža muškaraca obično je deblja i ima drugačiju strukturu u poređenju sa kožom žena. Muška koža ima veću koncentraciju kolagena i elastičnih vlakana, što može doprineti većoj čvrstoći kože i manjoj vidljivosti celulita.

2. Razlike u raspodeli masnog tkiva: Muškarci i žene imaju različite obrasce raspodele masnog tkiva. Muškarci imaju tendenciju da imaju više masnog tkiva smeštenog dublje ispod kože, dok je masno tkivo kod žena češće raspoređeno bliže površini. Ova razlika u raspodeli masnog tkiva može objasniti zašto je celulit izraženiji kod žena.

3. Hormonski uticaj: Hormonski faktori, poput estrogena, igraju važnu ulogu u razvoju celulita. Žene imaju veću količinu estrogena u telu, što može uticati na strukturu vezivnog tkiva i skladištenje masnoća.

 

Za kraj, želimo vam preneti važnu poruku o prihvatanju sebe i svog tela. U današnjem društvu često se postavlja veliki pritisak da izgledamo savršeno, bez ikakvih „nedostataka“. Međutim, važno je shvatiti da savršenstvo ne postoji i da svi imamo jedinstvene karakteristike koje nas čine predivnim.

Celulit je nešto što mnogi od nas imaju i to je potpuno normalno. Nemojte dozvoliti da vas društveni standardi ili neki „idealni“ izgled definišu. Umesto toga, fokusirajte se na održavanje zdravog načina života, koji uključuje pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i brigu o svom mentalnom zdravlju.

Vaša vrednost ne leži u izgledu vaše kože ili tela. Vi ste jedinstvene i posebne osobe sa mnogo talenata, snova i postignuća. Radite na tome da volite sebe, prihvatite svoje telo i izgradite samopouzdanje iznutra!

Vaše Tnt,

Xoxo