kako izgleda insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija i naše iskustvo sa njom

Devojke pričaju, savetuju se i informišu jedna od druge i nismo mogle a da ne primetimo da su sve češća pojava medju nama Insulinska rezistencija (IR) i policistični jajnici (PCO).

Kada sam prvi put saznala da imam PCO nisam bila preterano zabrinuta, znala sam da dosta devojaka oko mene ima isti problem i da to nije toliko strašno…

Međutim kada sam daljim analizama shvatila da imam i IR bila sam  veoma uplašena, prvo što sam čula od doktora jeste da je to „predijabetes“ stanje i da je na meni velika odgovornost, i da moram da vodim računa kako ne bi došlo do dijabetesa! – u glavi je samo odzvanjalo -DIJABETES, oh ne! 

Znala sam da taj problem moram da rešim jer niko ne zeli da bude na ‘iglama’ ceo svoj život. 

Prvo sam poslušala sve informacije i savete doktora, a zatim krenula da istražujem o ishrani i kako da promenim način života.

Šta je zapravo insulinska rezistencija?

Objasnićemo vam prosto: Kada jedete hranu insulin se luci i ‘govori’ vašem telu da stiže hrana i da treba da je sačuva. Čuva je u jetri u obliku glikogena (šećera) i masti.  Što znaci kada imamo IR imamo ‘Fatty liver’ tj. višak masti koja se stvara unošenjem namirnica visokog glikemijskog indeksa. Što dovodi do zaključka da je najjbolja opcija za rešavanje problem zapravo regulisanje ishrane!

Manje stresa, više spavanja, redovan trening, regulisana ishrana. Sve su to stvari na koje utice regulisanje IR i naravno naravno lek ako vam doktor propiše ( ja sam konkretno pila Inofolic, a Tamara B. i Inofolic i glukofaž ).

Dakle shvatamo da je JAKO BITNA ISHRANA kod IR i da sve namirnice koje imaju manji glikemijski indeks od 50 dolaze u obzir. Ostavicemo vam link ovde na kojem možete videti i pratiti namirnice.

Voće nam podiže insulin brzo,pa bi idealno bilo da birate voće koje ima nizak glikemijski indeks(zelena jabuka,šumsko voće i sl. ) i da ne preterujete sa količinom. Trudite se da jedete 3 do 4 puta u toku dana. Da ne jedete užine i nešto između obroka da bi pustili da nam se insulin smiri, takođe preporučujemo da budete na Fastingu, 8h/16h, to se nama pokazalo kao savršen izbor za rešavanje ovog problema. 

Trening kod IR je jako bitan, vežbe sa tegovima i lagani kardio, kao što znate trening za nas nije predstavljao problem ali ishrana na početku malo jeste, jer jako je teško ako si naviknut na jedan način ishrane da ga promeniš za jedan dan. Pogotovo kada moras da vodiš racuna o tome koliko koja namirnica ima GI. Sve je to prvih 7-10 dana haos u glavi, vec posle toga znate šta smete,a šta ne, i sve mnogo lakše ide. Organizacija je od kljucne važnosti ovde. Zato naš iskreni savet je da se posvetite ishrani i treningu i da ce vam se kao i nama to rešiti kroz par meseci i vratiti sve u normalu. Naravno da ne treba da posle toga se vratite na stari način života, mada se nadam da će vam to vec preći u “lifestyle”.

Kako da prepoznate simptome insulinske rezistencije

Povećanje telesne mase( u predelu stomaka, ruku)

Povišeni pritisak

Povišeni holesterol

Moze izazvati neredovne menstrualne cikluse

Akne

Umor

 

Drage naše, naš savet je da pratite svoje telo i slušate ga. Kada primetite promene posavetujte se sa ginekologom ili lekarom. Nama je ginekolog primetio promene i predlozio da uradimo OGTT test. Čuvajte se i nadam se da vam je ovaj blog bio od pomoci.

 

Vaše TnT,

Xoxo