Tamara Vulović drži u ruci bočicu sa vitaminima

5 vitamina i minerala koje bi trebalo da pijete

Ako se hranite kako treba i potpuno ste zdravi, vrlo verovatno ni jedne. Ali s obzirom da svi s vremena na vreme volimo da pojedemo hranu koja nije nutritivno bogata dobro nam dodju vitamini u obliku tableta/kapsula/praška itd. Danas ćemo pričati o tome koji suplementi nam mogu unaprediti zdravlje i kako.

Kalcijum

To je mineral koji je neophodan za zdrave mišiće, jake kosti, krvne sudove i nerve. Oko 99% kalcijuma u našem telu se nalazi u kostima i zubima. Ako unosite dovoljnu količinu kalcijuma u vašim dvadesetim godinama, vrlo utičete na sprečavanje lomljivih kostiju u kasnijim godinama, zato mislite na vreme o tome. Kalcijum možemo naći u mleku, jogurtu, siru, brokoliju, spanać, napitci sa sojom i ribe koje jedete sa kostima (npr. sardine).

Vitamin D

Zadnjih meseci se puno priča o vitaminu D,zapravo od kako je počela pandemija korona virusa,do tada nekako se nije pridavalo puno značaja njegovoj moći kada je zaštita imuniteta u pitanju. Naše telo samo proizvodi ovaj vitamin kada smo pod dejstvom sunčevih zraka,što je u našem slučaju moguće samo par meseci godišnje. Ovaj vitamin je rastvorljiv u mastima njegove uloge su: pomaže moždanim ćelijama da komuniciraju, jača imunitet i udružuje se sa kalcijumom u promociji zdravih kostiju,takodje jako veliki uticaj ima na rad hormona.

Dobri izvori: losos, tuna, žumance, mleko, pečurke i žitaricame, jogurt.

Vitamin C

Svima dobro poznat vitamin koji ima važnu ulogu u snižavanju holesterola, za jačanje imuniteta, ublažava znakove starenja, boljem zarastanju rana, za ublažavanje astme,sjajan antioksidans…

Mnoge životinje ga same stvaraju ali ljudi ne pa ga moramo unositi kroz hranu i suplemente. Dobri izvori vitamina C : paprike, limun, mandarine, kivi, kupus, karfiol, krompir, spanać, paradajz.

Dobri izvori: losos, tuna, žumance, mleko, pečurke i žitaricame, jogurt.

Magnezijum

Jedan od najzastupljenijih minerala u organizmu. Glavne uloge: reguliše srčani ritam, održavanje normalne funkcije nerava i mišića, dopeinosi sniženju krvnog pritiska, održava nivo glukoze u krvi, poboljšava kvalitet sna…

Možemo ga naći u sledećim namirnicama: semenke susama,orašasti plodovi (badem, indijski orah,kikiriki…), spanać, sir, crna čokolada, banana, brokoli…

Kompleks vitamina B

Važno je reći da kompleks vitamina B sačinjava 8 vitamina. Ovi vitamini utiču na poboljšanje kvalite kože,kose i noktiju, jačanje imuniteta,unapredjenje metaboličkih procesa, održavanje organa za varenje.

Možemo ih naći u sledećim namirnicama: jaja, meso, riba, kvasac, orašasti plodovi, citrusi…

Ovo su neki od najvažnijih vitamina i minerala koje trebamo da unosimo da bi smo bili zdravi. Naša preporuka su brend BiVits vitamini. Možete ih naći u apotekama i na njihovom sajtu.

Xoxo,

Vaše Tamara2fitness