Tamara Batković dijastaza nakon trudnoće

Šta je dijastaza, kako nastaje i kako se leči?

Dijastaza stomačnih mišića je delimično ili potpuno odvajanje rektusa abdominisa, ili stomačnih mišića. Dijastaza je veoma česta tokom i nakon trudnoće. To je zato što materica rasteže mišiće u stomaku kako bi se prilagodila vašoj bebi koja raste.

Koji su simptomi dijastaze?

Najčešći simptom dijastaze je izbočina u stomaku, posebno kada naprežete ili stegnete trbušne mišiće. Dodatni simptomi uključuju: bol u krstima, loše držanje, zatvor, nadimanje.

Dijastaza u trudnoći

Tokom trudnoće, možda nećete imati nikakve primetne simptome jer vam se trbušni mišići razdvajaju. Ali tokom drugog ili trećeg tromesečja, možda ćete videti izbočenje ili greben koji se razvija na vašem stomaku. Može se pojaviti iznad i ispod pupka. To može biti najuočljivije kada pokušavate da koristite trbušne mišiće da stojite, sedite ili ležite.

Dijastaza posle porođaja

Nakon porođaja, najuočljiviji simptom je izbočina u predelu stomaka. Iako više niste trudni, može izgledati kao da još uvek jeste.

Evo kako da se sami proverite da li imate dijastazu rekti posle porođaja:

 • Lezite na leđa, noge savijene, stopala ravna na podu.
 • Lagano podignite ramena od poda, podupirući glavu jednom rukom, i pogledajte svoj stomak.
 • Pomerite drugu ruku iznad i ispod pupka, i duž srednjeg trbušnog mišića. Proverite da li možete da stavite prste u praznine između mišića.

 

Ako osetite prazninu ili razdvajanje dužine jednog do dva prsta, verovatno imate umereni slučaj dijastaze trbušnog mišića. Posle nekoliko nedelja nakon porođaja, jaz će početi da se smanjuje kako vaši mišići vraćaju snagu. Ako je šire od 2 prsta to je dijastaza koju treba lečiti.

Vaš lekar ili fizioterapeut takođe treba da proceni svaki jaz veći od dva prsta.

djastaza nakon porođaja

Koji su uzroci?

 

Prekomerni pritisak u unutrašnjosti stomaka izaziva dijastazu. Tokom trudnoće, vaši trbušni mišići i vezivno tkivo se rastežu iz vaše materice koja se širi. Pomažu im hormoni trudnoće relaksin i estrogen. Guranje tokom porođaja takođe može dovesti do dijastaze. Očekuje se da dođe do odvajanja stomaka tokom i nakon trudnoće.

U prošlosti su se faktorima rizika smatrali indeks telesne mase (BMI), povećanje telesne težine tokom trudnoće, težina bebe i starost majke. Ali studija iz 2015. godine nije pronašla nikakvu vezu između ovih faktora i trudnica koje imaju manje ili više šanse da dožive ovo stanje.

Kako se leči?

Većina žena će doživeti odvajanje abdomena tokom trudnoće. Ovo može oslabiti vaš središnji deo tela i dovesti do bolova u leđima ili karlici. Možda ćete morati da nosite pojas za podršku tokom dana. 

Kod nekih žena, dijastaza se može ispraviti nakon porođaja jer trbušni mišići vraćaju snagu. Ako i dalje osećate simptome ili razdvajanje osam nedelja nakon porođaja, vežbe mogu pomoći. Vežbe možete izvoditi kod kuće ili raditi sa fizioterapeutom ili personalnim trenerom posle porođaja.

Postpartalni tretman dijastaze obično uključuje vežbe za karlično dno i duboke trbušne mišiće, kao i vežbe disanja. Uvek proverite sa svojim lekarom i dobijte njihovo odobrenje pre nego što počnete da vežbate nakon porođaja. Nakon što dobijete dozvolu, radite vežbe za dijastazu.

Stvari koje treba izbegavati ukoliko želite da izlečite dijastazu

Izbegavajte sklekove, plivanje, tradicionalne trbušnjake, trbušnjake i izdržaje nakon porođaja dok vam abdomen ne izleči od dijastaze. Ove vežbe mogu pogoršati stanje. Takođe treba izbegavati bilo kakve naporne vežbe u kojima vaši trbušni mišići ispupčuju. Držite bebu na jednom kuku ako vas boli. Takođe, treba izbegavati podizanje ili nošenje teških tereta.

Komplikacije ukoliko se ne obraća pažnja na dijastazu

Dijastaza može dovesti do sledećih komplikacija:

 • Može da ugrozi stabilnost i pokretljivost trupa.
 • Izazove bol u leđima.
 • Izazove bol u karlic.i
 • Disfunkcija karličnog dna.
 • Kila, u ekstremnim slučajevima.

Sprečavanje dijastaze

Pre trudnoće, vežbajte središnji deo tela (stomak i donja ledja). Ovo bi trebalo da uključuje vaše karlično dno i bočne trbušne mišiće.

U toku trudnoće vodite računa da uradite sledeće:

 • Izbegavajte bilo kakvo podizanje teškog tereta ili dalje naprezanje trbušnih mišića sve do porođaja.
 • Vežbajte dobro držanje.
 • Poduprite donji deo leđa kada sedite sa jastukom koji se nalazi iza vas.
 • Savijte kolena, okrenite se na bok i oslonite se rukom kada ustajete iz kreveta, ili ustajete sa poda.
 • Tokom trudnoće, možete nastaviti da jačate svoje trbušne mišiće, ali pratite modifikovane vežbe koje su bezbedne za trudnoću. Pitajte fizioterapeuta, personalnog trenera ili dežurnog trenera u teretani za pomoć.
dijastaza nakon porođaja

Kakva je perspektiva?

 

Fizioterapeut koji je specijalizovan za oporavak posle porođaja može preporučiti vežbe koje pomažu u poboljšanju simptoma dijastaze. Ako bol od dijastaze ometa vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, operacija je opcija. Neke žene se takođe odlučuju za operaciju iz kozmetičkih razloga. Razgovarajte sa svojim lekarom o planu lečenja koji će vam najbolje odgovarati.

 

Uzimajući u obzir sve činjenice, možemo doći do zaključka da ne postoji siguran “recept” koji će nam pomoći da izbegnemo ovo stanje. Ono što možete učiniti preventivno smo vam napisale, ali svaka žena je drugačija i ako se baš vama desi da dobijete dijastazu nemojte da brinete. Postoje vežbe kojima se ovaj problem uspešno rešava,potrebno je vreme i doslednost jer to obično nije kratkotrakan proces. Ako ni to ne pomogne, operacija je nešto što bi vam lekar mogao predložiti. U tom slučaju imajte u vidu da oporavak podrazumeva strogo mirovanje, što zna da bude problem kad imate malu bebu, ali ako ništa drugo nije moguće možete se opredeliti za tako nešto. Ako vam treba savet ili podrška uvek nam se možete obratiti.

 

XoXo,

TnT