tamara batković

Šta vam je sve potrebno za porođaj – torba za porodilište

Ovo je blog koji pišem na zahtev mnogih budućih mama koje me prate i ovaj tekst je nešto što bi i ja našla korisnim dok sam bila trudna.

Prošlo je sedam nedelja od kako sam se porodila i donela na svet jednu predivnu devojčicu i sada sam dovoljno odmorna ali i dovoljno “sveža” da vam prenesem moje utiske kada je o ovoj temi reč.

Za početak u našim porodilištima torba za porođaj zapravo znači kesa za porođaj.

To je ona kesa koju možete kupiti u marketu, velika kao ceger. Zabranjene su plastične i papirne kese kao i torbe. Ono što je dobra vest je da možete poneti i dve, kao i to da vam neko može doneti sve što ste zaboravili naknadno tako da bez brige imaćete sve što vam je potrebno.

Kada vam neko donese stvari koje ste tražili (garderoba, hrana, piće itd.) dobićete ih u toku dana. Nekada bude za pola sata a nekada za 6h, sestre kad imaju vremena siđu i donesu vam stvari. Te stvari takođe trebaju biti u takvim kesama (imate i manje takve recimo u DM-u) i na njima treba markerom pisati vaše ime i prezime.

Porodila sam se u KBC “Dr. Dragiša Mišović”.

Ono što sam ja ponela u porodilište je stalo u dve kese

U njima je bilo:

Kompletna dokumentacija (svaki uz, prenatalni test, analize krvi i brisevi…) od početka mog porođaja sa akcentom na krvnu grupu i RH faktor (to stvarno ne smete zaboraviti) , zdravstvena knjižica, uput za porodilište, lična karta.

Novac –  ne znam zašto sam to ponela. Sve što mi je falilo doneo mi je suprug, nisam čak ni sigurna zbog situacije sa virusom da li smete da se prošetate da kupite sebi nešto u bolnici (na kiosku, aparatu ili šta već ima u vašem porodilištu). Tako da meni se to ispostavilo kao potpuno nepotrebno.

Pribor za ličnu higijenu: kupka, sredstvo za umivanje, krema za lice, krema za telo, dezodorans, četka za kosu, četkica za zube, pasta za zube, labelo, maskara, 4 pakovanja mrežastih uložaka, 1 pakovanje mrežastih gaćica (obično bude 5 komada u pakovanju),

Diklofen supozitorije (meni su dali injekciju protiv bolova tamo, tako da mi ovo nije bilo potrebno),

Oktanisept za ranu,

Tupferi,

Toalet papir (da morate i to poneti),

Vlažne maramice,

Gumica za kosu /šnala,

Sredstvo za dezinfekciju ruku,

Paket od 10 zaštitnih maski za lice,

Brijač,

Lanolin,

Vitamine koje sam pila tokom trudnoće.

Od svega navedenog jedino diklofen nisam koristila. Znači sve mi je trebalo i svega sam imala dovoljno. Moj savet je da kupite putna mini pakovanja svega, nema potrebe da nosite više od toga jer za 2-5 dana u većini slučajeva idete kući.

Garderoba

2 grudnjaka za dojenje ,

3 spavaćice sa dugmićima (zgodnije su zbog dojenja),

2 para čarapica,

1 veliki i 2 mala peškira,

Bade mantil,

Papuče gumene za tuširanje (japanke nisu bile dozvoljene u mom porodilištu),

Patofne.

Sve od ovoga sam koristila, možda mi nisu bile potrebne patofne, mogla sam koristiti gumene papuče i za šetnju po sobi. I mislim da bih sad ponela 4 mala peškira ako ne i 5. Sve tri spavaćice sam upotrebila i za 2 dana koliko sam ja bila to mi je bilo dovoljno. Da sam bila koji dan duže trebalo bi mi više, nemoguće je da ih ne isprljate bez obzira na uloške (bar kod vaginalnog porodjaja). Za carski rez ne znam.

Ostalo

2 flaše vode po 0,5 ,

Neki keks ili cokoladicu,

Sok po izboru (dobro dođe odmah nakon porođaja da vam podigne nivo energije),

Telefon i punjač za telefon,

Slušalice za telefon (meni nisu trebale, imala sam divnu cimerku),

Suprug mi je doneo dodatno vodu i nešto slatko jer tako mi je došlo Hrana je bila lepa u bolnici pa nije bilo potrebno da mi donese nešto dodatno.

Za bebu

Pakovanje pelena (2-5kg),

Vlažne maramice,

Krema za pelensku regiju,

Rukavice za bebu (ako se rodi sa dužim noktićima da se ne ogrebe po licu)

Ono što nisam ponela, a trebalo mi je, je cucla (varalica, laža, duda kako god da je zovete). Od prvog dana sam videla da će biti beba koja voli cuclu i prvu noć je toliko plakala a ja sam bila nova u svemu da bi mi cucla bila od velike pomoći i možda bi uspela da odspavam malo. Nisam je ponela jer znam da ne vole doktori da vide da nosimo cucle, ali njih uveče nema a vama može značiti. Sterilišite dve i ubacite u kutiju.

Garderobu za bebu nisam nosila jer su mi rekle sestre u bolnici da ne nosim. Ali sad vidim da možete poneti ako želite niko neće praviti problem.

Stvari za izlazak iz porodilišta

To je treća torba koju sam pripremila pre odlaska u porodilište ali je nisam ponela sa sobom nego mi je muž doneo onoga dana kada smo izlazile iz bolnice. U njoj su stvari u kojima ćemo beba i ja izaći iz porodilišta. To je vaš ličan izbor šta ćete poneti, moj savet je da vodite računa o vremenskim uslovima jer bebe nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa ponesite malo topliju garderobu i pripremite veličinu garderobe u skladu sa predvidjanjima kilaže na ultrazvuku. Nama je recimo trebala veličina 50 jer mi je beba bila sitna.

I torba za porodilište je sada kompletna. Mnogo sam srećna što nas prati toliki broj budućih mama. Nadam se da će vam ovaj blog biti od pomoći kada budete pakovale vašu torbu. Svakako i da zaboravite nešto uvek vam neko može doneti naknadno. Želimo vam zdravu trudnoću i divan porođaj i ako sam nešto zaboravila ili bi ste dodali, pišite nam.

Do sledećeg utorka,

 

Xo Xo,

TnT