tamara batković i tamara vulović

Kako, kada i koliko trenirati posle korone?

Preležali ste koronu,sada ste ozdravili,testirali se i test je negativan i šta dalje. Kada se vratiti na trening?

Sada kada je prošlo više od godinu dana od pojave virusa Covid-19,  sve više razumemo način delovanja i posledice koje ostavlja ovaj virus na naš organizam.

Povratak na trening može biti veliki izazov čak iako ste bili medju onima sa lakšim tegobama koji su se lečili kod kuće.

Posetite lekara

Ono što prvo možete primetiti je otežano disanje, brzo umaranje i ubrzan rad srca. Ako bilo koji od ovih simptoma primetite prilikom šetnje, penjanja uz stepenice i sl. odložite povratak na trening.

Svakako bi trebalo da posetite lekara i konsultujete se sa njim kada je pravo vreme da se vratite uobičajenim aktivnostima. Ono što je svima preporučljivo je 2-3 nedelje mirovanja nakon što ozdravite,nakon toga neko će moći potpuno lagano da se vrati na trening kao i posle bilo koje druge prehlade dok nekima će biti potrebno više vremena i zbog ovoga je važno da dobijete dozvolu vašeg lekara.

Ne forsirajte se

Bez obzira na vrstu vežbe koju ste radili pre koronavirusa, pacijenti treba da počnu sa vrlo laganim treninzima koji ne opterećuju srce i pluća, poput sporog hodanja i džoginga ili kratke vožnje na sobnom biciklu. Koju god aktivnost pacijenti odaberu, ne bi trebalo previše da podižu brzinu otkucaja srca i pacijenti bi trebalo da se zaustave i konsultuju sa svojim lekarom ako osete bol u grudima, lupanje srca ili druge neobične simptome.

Polako povećajte intenzitet vežbanja svakih pet do sedam dana i prelazite u sledeću fazu samo ako srce i pluća to mogu podneti. Nema potrebe da žurite i forsirate bilo šta,kroz par nedelja će se sve vratiti na staro. Važno je da ste pregurali ovaj virus!

Čuvajte se

Kao što i sami vidite ovaj virus je nepredvidiv i vrlo opasan naročito za stariju populaciju. Verovatno ste stvorili odredjeni broj antitela ali to ne mora da znači da ste bezbedni. Čuvajte se i dalje i čuvajte ljude koje volite. Nosite maske, drzite distancu, vakcinišite se ili šta god smatrate da je ispravno i bezbedno za vas, ali proći će i ovo uskoro i ponovo ćemo se bezbrižno grliti i provoditi i putovati.

Ostanite zdravi,

XoXo,

TnT.