tamara vulović i tamara batković

Da li treba vežbati tokom menstruacije?

Vežbanje tokom menstruacije može izgledati kontraproduktivno, ali zapravo vam može pomoći u ublažavanju menstrualnih simptoma. Međutim, morate imati na umu neka ograničenja. Šta je to što bi trebalo da radite “onih dana” a šta bi trebalo da izbegavate saznaćete u današnjem blogu.

Dobra strana vežbanja tokom menstruacije

Pre svega, lagana fizička aktivnost vam može umanjiti bolove i grčeve koje osećate tokom ciklusa. Pozitivno utiče na vaše raspoloženje i smanjuje vam želju za slatkišima (ako spadate u tu grupu žena). Takodje, manje ćete oticati.

Koje vežbe da radite tokom trajanja menstruacije?

Prvih dan ili dva verovatno nećete imati veliku želju za treningom, naročito ako imate obilnije menstruacije. U tom slučaju najbolje je da krenete sa treningom trećeg dana ciklusa. 

Naši predlozi su:

  1. Šetnja – najlakše izvodljiv tip treninga jer vam nije potrebna nikakva posebna oprema ni lokacija (fitnes studio, teretana i sl.)
  2. Lagane kardio vežbe – nije važno da li idete na trčanje, vozite bicklo, vozite rolere ili idete na plivanje ili nešto drugo. Isto pravilo važi za sve, skratite trening u odnosu na vaš uobičajeni (recimo ako inače trenirate sat vremena, smanjite na 40 minuta) ili smanjite intenzitet pa trenirajte laganijim tempom.
  3. Teretana – Sjajan izbor za vas tokom onih dana, jedino što savetujemo da malo smanjite težine i obim treninga kada imate menstruaciju.
  4. Joga i pilates – Joga je odličan način da opustite vaše mišiće i smanjite pojavu grčeva. Pilates je odličan za istezanje mišića i smanjenje bola.

Kada treba preskočiti trening?

Ako vam se desi oticanje krvi koje nije normalno za vase uobičajene cikluse najpametnije je preskočiti trening i konsultovati lekara.

Ako imate izuzetno jake bolove i lekovi vam ne pomažu, trebalo bi odložiti vežbanje za neki drugi dan.

Zaključak

Ne postoji naučni dokaz da vam vežbanje tokom ciklusa može naškoditi, naprotiv postoji puno dobrih strana zašto treba da ostanete aktivne tokom “onih dana”.

Pratite vaše telo, koje aktivnosti vam najviše prijaju i radite u skladu sa tim. A ako imate neke nedoumice uvek je dobra ideja da se posavetujete sa svojim lekarom.

 

Do sledećeg utorka…

XoXo,

TnT